0545 270 25 30 info@turkansaymazilhan.com

İletişim

HPV Hakkında Merak Edilenler

HPV enfeksiyonunu nasıl alırız?

HPV (Human Papilloma Virüs) insanlarda cilt ve mukozal yüzeylerde enfeksiyonlara yol açabilen bir virüstür. En yaygın bulaş yolu cinsel temastır..

HPV enfeksiyonu hangi hastalıklara yol açar?

HPV virüsünün 6 ve 11 tipi en sık genital bölge siğillerine yol açan tipleridir, 16 ve 18 tipi ise rahim ağzı kanserine en sık sebep olan tiplerdir… Tabii ki bununla birlikte; ağız-boğaz bölgesinde, anüs bölgesinde, erkekte peniste, kadınlarda vulva-vajen kanserlerine de yol açabilir.. İşte tam da bu nedenlerle HPV enfeksiyonu kanserlerden korunmak için aşı olmalıyız…

HPV aşısı nedir?

En sık siğil yapan ve rahim ağzı kanserine en sık yol açan tiplere karşı geliştirilmiş, 9 tipe karşı koruma sağlayan bir aşıdır.  Aşı uygulaması için en ideali; hiç cinsel birliktelik olmadan adölesan yıllarda yani ergenlik döneminde (9-15 yaş) gençleri aşılayarak koruma altına almaktır.  Ama o dönemde aşılanmamış iseniz de aşı olarak bu HPV tiplerine karşı korunabilirsiniz…

HPV aşı kaç doz yapılır?

9-15 yaş aralığında yapılıyor ise; 6-12 ay ara ile 2 doz olarak uygulanır…

15 yaş ve üzerindekilere ise 3 doz ( 0., 2. Ve 6.ayda) yapılır…

HPV aşısı erkeklere de uygulanabilir mi?

Kesinlikle uygulanmalı çünkü erkeklerde de HPV enfeksiyonu bazı kanser tiplerine yol açabiliyor. Aslında erkelerde herhangi bir HPV tarama testi yapılamadığı için ve sıklıkla bulgu vermediği (asemptomatik) için toplumda erkekler taşıyıcı oluyor. Toplumun bu HPV virüs enfeksiyonundan tamamen kurtulabilmesi için erkeklerin de aşılanması büyük önem taşıyor…