Kızlık zarının bütünlüğünü eski haline getirmek için yapılan ameliyattır. Kızlık zarı, bazı toplumlarda sosyal anlamda önemsenen bir yapıdır. Sağlık açısından zorunlu olmayan kızlık zarı onarımı estetik bir uygulamadır. Bu ameliyat kadın doğum uzmanları tarafından yapılır.
NASIL YAPILIR?… Kızlık zarı onarımı ameliyatı, tercihe göre ve ameliyatın kapsamına göre genel veya lokal anestezi altında; hastane ya da klinik ortamında yapılabilabilir. Yaklaşık 30 dakika süren bir işlemdir. Mikrocerrahi ile ya da flep çevirme ile yapılabilir. Geçici ve kalıcı onarım olarak yapılabilir.
‘Kalıcı kızlık zarı onarımı’ da normal vajen dokusu açılarak yeni himen dokusu oluşturulur; cinsel ilişkiden en az 4-6 hafta önce yapılmalıdır. İyileşme süresince cinsel ilişkiden uzak durulmalı ve doktor tarafından önerilen hijyen ve bakım kurallarına dikkat edilmelidir. Bunların başında ilk hafta fiziksel aktivitede kısıtlama gelir, spor ve ağır iş yapmamak, ağır kaldırmamak, bacakları açmayı gerektirecek bale ve jimnastik gibi faaliyetlere 7-10 gün ara vermek gerekir. Ameliyat sonrası ilk 7 gün mümkün olduğunca istirahat önerilir; ve ilk doktor kontrolü sonrası hafif egzersizlere başlanabilir.
Daha kısa sürede sonuç istenen durumlarda ‘Geçici kızlık zarı onarımı’ tercih edilmelidir. İlişkiden 1-10 gün öncesine kadar yapılabilir. Ameliyat süresi daha kısadır; tercihen lokal anestezi ile yapılır, iyileşme süresi yoktur. Amaç bölgenin mikroskopik ölçekteki ipler ile dikilerek, ilk ilişkide kanamanın sağlanmasıdır.
Kimlere uygulanabilir? 18 yaş üzeri kızlık zarı bir şekilde yırtılmış tüm kadınlara uygulanabilir.
Kızlık zarına ait kalıntılar; çok sayıda cinsel ilişkide bulunmuş kişilerde net bir şekilde seçilemezse, ‘Kalıcı kızlık zarı onarımı’ ameliyatı yapılamayabilir.
Güncelleme: 04.07.2024