Human papilloma virüsü (HPV) ciltte siğillere, genital bölgede siğillere ve bazı kanserlere (rahim ağzı kanseri, penil kanser, anal kansere, ağız-boğazda kanserlere) neden olabilir. Farklı türleri vardır. Sıklıkla cinsel ilişki ile bulaşır. Virüse sahip biri ile vajinal, anal ya da oral seks yaparak HPV ‘yi alabilirsiniz.çoğu durumda sağlıklı bir bireyde HPV kendiliğinden geçer ve sağlık sorunlarına neden olmaz. Fakat kadınların % 10-20 ‘sinde siğiller ya da kanser gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bulgular ilk bulaştan yıllar sonra ortaya çıkabilir.
HPV nasıl önlenir? Hasta olan bireyde bulgu olmayabileceğinden, HPV enfeksiyonundan korunmadaki en etkili önlem HPV aşısıdır. Önerilen yaş gruplarına uygulandığında, önemli bir koruma sağlar. Prezervatif HPV’ye karşı tamamen bir koruma sağlamasa da, cinsel yolla bulaşma ihtimalini azaltır. HPV aşısı 9-12 yaştan itibaren, cinsel aktif olunmadan yapılır ise en etkin korunma sağlanır. Ayrıca 45 yaşına kadar kadınlarda yapıldığında etkin olduğu da gösterilmiştir. Fakat yaş ilerledikçe ve kişinin partner sayısı arttıkça aşının etkinliği de azalır. Bazı ülkelerde erkeklere de aşı yapılmaktadır.
Aşı 3 doz olarak yapılır. Aşı sonrasında da kanser tarama programı kapsamında smear ve HPV testlerinizi yaptırmaya devam etmelisiniz.
Tarama yaptırdınız HPV testiniz pozitif, bu ne demek?
HPV enfeksiyonu çoğu zaman sağlıklı, sigara içmeyen bir kişide zamanla; immun sistem tarafından baskılanacak ve herhangi bir bulguya yol açmayacaktır. Ancak HPV pozitifliği tespit edilen bireyler daha detaylı bir şekilde değerlendirilir (kolposkopik inceleme yapılır ve gerekli durumlarda serviks biyopsi yapılır), yakın takibe alınır. Zaten HPV tarama testinin amacı da bu riskli, yakın takip edilmesi gereken bireyleri belirlemektir.
Smear testi (rahim ağzı kanser testi) neyi gösterir? Bu test HPV ‘nin ve diğer rahim ağzı kanseri yapan nedenlerin oluşturduğu hücresel boyutta bir değişiklik varsa tespit etmeye yönelik yapılan bir tarama testidir. Bu testin anormalliğinde de Kolposkopik inceleme yapılır ve gerekli durumlarda serviks biyopsi yapılır.
Lütfen yıllık jinekolojik takiplerin esnasında HPV testi ve Smear testlerinizi yaptırınız…Rahim ağzı bu tarama testleri ve HPV aşısı sayesinde önlenebilir.