Normal bir gebelikte embriyo rahimdeki endometrium tabakasında yerleşir ve gebelik süreci başlamış olur. Embriyonun bu yer dışında, başka bir yere tutunması dış gebelik olarak tanımlanır. Bu durum normal bir gebelik süreci değildir ve anne için hayati tehlikeliye yol açabilir. Dış gebelik tanısı; ardışık alınan b-hcg (gebelik testleri) ve rutin USG değerlendirmesi ile konur. En sık bulgusu adet gecikmesini takiben lekelenme tarzında vajinal kanama ve genellikle tek tarafa lokalize kasık ağrısıdır.
Tanı konulmasını takiben tedavi seçenekleri kişinin kliniğine göre yapılır. USG bulguları, kişinin genel durumu, muayene bulguları ve kan değerlerine göre tedavi planlanır. Tedavi seçenekleri hastanın durumuna göre sadece takip olabileceği gibi, ilaç tedavisi ya da ameliyat olabilir…
İlaç tedavisi emzirme döneminde, karaciğer hastalıklarında ve bazı eşlik eden hastalıklarda kullanılmaz. Ayrıca tedavi sonrası kişi düzenli kontrollere gelemeyecek ise de tercih edilmez….
Hangi durumlarda ameliyat tercih edilir? İlaç tedavisi için uygun olmayan tüm hastalara, ilaç tedavisi başarısız olmuş hastalara ya da geç tanı almış hastalara ameliyat önerilir. Ameliyat tipik olarak laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat ile sağlanır fakat bazen şartlar uygun değilse, gerekli ekipman yoksa ya da hazırlık yapmak için yeterli zaman yoksa açık ameliyat yapılabilir. Bu durumda sezaryen hattı gibi bir kesi ile karnınıza girilerek gerekli müdahale uygulanır. Tüp hasarlı ise tamamen alınabileceği gibi, içi açılarak yanlış yere yerleşmiş olan gebelik materyali temizlenebilir.
En sık sorulan soru dış gebelik tekrar edebilir mi? Önceki gebeliğinde dış gebelik geçirmek, normal popülasyona göre dış gebelik ihtimalini arttırmaktadır. Sonraki gebeliklerinizde doktorunuzu uyarmalı, gebelik kesesinin doğru yerde yerleştiği tespit edilen kadar düzenli kontrollerinize gitmelisiniz….
Gebelik tanısı alındığında; gebelik kesesinin doğru yerde yerleştiğinin tespit edilmesi ÖNEMLİDİR….
Güncelleme: 04.07.2024