İNFERTİLİTENİN TEDAVİSİ…
Burada tedavi her zaman kişiye göre planlanır.
Rahim içi bozukluklarının olduğu durumlarda cerrahi düzeltme ameliyatları gözden geçirilir.
Varicosel gibi erkekte sperm bozukluklarına yol açan durumlar da cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Yumurtlamanın bozuk olduğu PCOS’ lu kadınlarda ilk hedef kilo kaybı ve sağlıklı yaşam koşullarının sağlanmasıdır. Sonrasın da yumurtlamayı teşvik edecek tedaviler başlanmasıdır.
- Yumurtlama tedavisi: Adetin 3-5. günü verilen ağızdan ilaç ya da iğne tedavileri ile yumurtanın büyümesi sağlanır. Birkaç gün ara ile ultrason kontrolü yapılarak gelişen yumurtalar takip edilir. Yumurtanın kendiliğinden çatlaması beklenebilir ya da çatlama iğnesi yapılarak, cinsel birliktelik olacağı günler belirlenir.
- Aşılama (intra-uterin inseminasyon): Sperm sayısının yetersiz olduğu durumlarda ya da verilen yumurtlama tedavileri sonrası gebelik şansını arttırmak için aşılama yapılabilir. Laboratuar şartlarında eşin verdiği sperm özel işlemlerden geçirilerek sağlıklı spermler seçilir. Çatlama iğnesi sonrası planlanan zamanda spermler özel bir kanül ile rahim ağzı geçilerek rahim içine verilir. Bu sayede sperm ve yumurtanın tüplerde kavuşma şansı arttırılır.
- Tüp bebek (IVF-in vitro fertilizasyon): Tüplerde tıkanıklık olması durumunda, endometriozis, erkekte sperm azlığı ya da diğer erkek kaynaklı nedenlerin varlığında, kadında ileri yaş ve azalmış yumurtalık rezervi varlığında, nedeni açıklanamayan infertilte varlığında ya da aşılama tedavisinde başarısızlık yaşanması durumunda tüp bebek tedavisi denenir.
Güncelleme: 04.07.2024