Kadın yaşamında yumurtalıklardaki folliküllerin (yumurtaların) azalması, buna bağlı kadınlık hormonu östrojen üretiminin azalması ve zamanla kesilmesidir. Sonrasında kadının üreme yeteneği sonlanır, yumurtalıklar ve rahim zamanla küçülür. Adet döngüsündeki bu kalıcı kesilme durumuna menopoz denir. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 46-48 ‘dir. Bu durum kişinin en çok genetiği ile ilgilidir. Fakat yaşanan psikolojik faktörler, çevresel faktörler, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, kemoterapi-radyoterapi tedavileri, sosyal faktörler menopoz yaşını etkileyebilir.
Perimenopoz; ilk adet düzensizliklerinin görülmeye başlandığı, yumurtalıklardaki folliküllerin yavaş yavaş azaldığı menopoza kadar geçen süredir. Birkaç ay ile birkaç yıl sürebilir. Bu süreçteki adet düzensizlikleri yakın takip edilmeli, gerekli durumlarda düzenli doktor takibinde olunmalıdır.
Bu dönemde sizi şu bulgular rahatsız edebilir:
- Adet düzensizlikleri
- Yumurtlamada azalma
- Ateş basmaları
- Aşırı terleme
- Yüzde ani kızarma
- Gerginlik-sinirlilik
- Konsantrasyon güçlüğü
- Depresif ruh hali
- Unutkanlık-dikkatsizlik
- İştah artışı
- Uyuyamama-yorgunluk
- Baş ağrısı-baş dönmesi
- Özgüven eksikliği
- Cinsel istete azalma
Menopoz döneminde de yukarıdaki belirtiler devam eder ve bunlara:
- İdrar kaçırma, genital bölgede sarkma, vajinal kuruluğa bağlı ağrılı cinsel ilişki
- Kilo alma
- Kemik erimesi
- Kalp-damar sağlığında bozulmalar eşlik eder
Ama asla unutmamalısınız ki tüm bunların çözümü vardır… Öncelikle kendinize her zamankinden çok daha iyi bakmalı; diyetinize dikkat etmeli-sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı, doktorunuzun önerdiği destekleri düzenli almalısınız. Rutin tarama testlerinizi yaptırmalı, kontrollerinizi aksatmamalısınız…Bazı durumlarda kişinin isteği ve kliniği doğrultusunda hormon replasman tedavileri kullanılabilir. Vajinal kuruluk ve genito-üriner sistem yakınmaları için lokal hormon tedavileri, hormon kullanmak istemeyen hastalarda lazer ve PRP tedavileri kullanılabilir….Menopoz bir süreç ve bu dönemde de yalnız olmadığınızı unutmayın, doktorunuzdan destek isteyiniz….